Antagonistisch Festival

Bij ’t Zal Wel Gaan staan we pal voor vrij en open debat, met inbegrip van de tegenstellingen, de wrijvingen en de strijd die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.

In 2015 besloten we voor het eerst om ons geloof in de waarde van democratisch, verbaal conflict te vieren met een ‘Antagonistisch Festival’. De eerste editie organiseerde tweestrijd tussen ideologische tegenpolen, met debatten over nationalisme, ons sociaaleconomisch bestel, en de plaats van geloof in het onderwijs, naast lezingen van Hans Achterhuis en Chantal Mouffe over de noodzaak van openlijk maar geweldloos democratisch conflict.

De tweede editie vond plaats doorheen 2017, en bestond onder meer uit een multimediale ‘provocatie voor de zintuigen’, een debat over psychedelica, en een lezing van de dissonante filosoof Slavoj Zizeck met als titel ‘Populism as a way to disavow social antagonism’.

In 2019 werd de derde editie opgesplitst in twee avonden. Een rond seks en een rond dekolonisatie. Het bevatte een panelgesprek, een lezing, performance art en een klein kortfilmfestival.

In 2021 werd de vierde editie het Antagonistisch Festival ingevuld als een lezingenreeks rond de slagzin “Kennis is macht”.

De vijfde editie behandelde in 2023 het instituut religie aan de hand van verschillende discussie-avonden en een lezing door de Indiase politieke cartoonist en activist Aseem Trivedi.

Het Antagonistisch Festival wordt mogelijk gemaakt met de steun van IMD Oost-Vlaanderen.