Dyab Abou Jahjah wint de Geuzenprijs 2014


Het vrijdenkerscollectief ‘t Zal Wel Gaan kent dit jaar de Geuzenprijs toe aan Dyab Abou Jahjah omwille van zijn kritische geest, zijn vastberadenheid in de strijd voor gelijkheid en tegen onrechtvaardigheid en de eigenzinnige wijze waarop hij compromisloos het debat en de actie blijft voeren, ondanks de scherpe kritiek en onbillijke vervolging die hij daarvoor te verduren kreeg.

De Geuzenprijs is bedoeld als “een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecomplexeerde vrijzinnigheid”. Laureaten worden gekozen “onder hen die, zonder daarom een onberispelijk boegbeeld te moeten zijn, de mond niet willen houden of de pen niet willen breken tegenover alles wat een vrij, open meerdimensionaal leefklimaat in Vlaanderen tegenwerkt of bedreigt”.

 Dyab Abou Jahjah (Hanin, Libanon °1971) krijgt de prijs omdat hij de stem van migranten binnen Europa hoorbaar maakt. Aanhoudend wijst hij overheden en burgers op de uitsluiting, discriminatie en het racisme die deze minderheden te verduren krijgen. Zijn daden en woorden stelt hij vanuit een humanistisch perspectief dat de universaliteit van de mensenrechten benadrukt – rechten die aan iedereen automatisch toegekend moeten worden van bij de geboorte en die geen mens zou moeten ‘verdienen’.

Door te wijzen op de hypocrisie van de Belgische staat heeft hij in het verleden heel wat heilige huisjes omvergeworpen en hij is daarvoor op een manier vervolgd die volgens ons een rechtstaat onwaardig is. Abou Jahjah neemt nooit een blad voor de mond en zit niet verlegen om een controversiële uitspraak. Als vrijdenkerscollectief zijn we het daarom ook niet noodzakelijk altijd met hem eens maar zijn hardnekkig schoppen van de mensheid tot zij een geweten krijgt – en daarna opdat ze het niet zou vergeten – maakt hem voor ons een ware geus.

De Geuzenprijs is een initiatief van het Taalminnend Studentengenootschap ‘t Zal Wel Gaan, zijn oud-ledenbond en het Fonds Tony Bergmann vzw. De andere genomineerden waren NewB, Joost Vandecasteele, Wim Distelmans en Marc Cosyns en Barbara Van Dyck.

 De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1979 aan Johan Anthierens. Latere laureaten waren Maurice De Wilde, Jeroen Brouwers, Kamagurka, Nicole van Goethem, Lucienne Herman-Michielsens en de Vlaamse Vereniging Recht op Waardig Sterven,  Cornelius Bracke en Guido Van Meir en, in 2010, Erwin Mortier en Etienne Vermeersch.

+ There are no comments

Add yours