Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filopub met Chokri Ben Chikha: (de)kolonisatie

30 april 2019 om 20:00

Gratis

De Belgische koloniale geschiedenis komt de laatste tijd weer vaker in de media. Er was onder andere de docu Kinderen van de kolonie op Canvas, de opening van het vernieuwde AfricaMuseum en op aandringen van de Verenigde Naties kwam België met langverwachte excuses voor de wanpraktijken in Congo. Dit alles gaat echter lang niet ver genoeg. Racisme is nog steeds alomtegenwoordig in de hedendaagse samenleving en aan louter excuses of duiding hebben mensen van Afrikaanse origine niet veel. Zij gaan nog steeds gebukt onder talloze vormen van uitsluiting en stigmatisering.
Hoe gaan we dan wel best om met racisme en discriminatie in het algemeen? ‘t Zal organiseert hierover samen met Hujo een filopub (https://www.hujo.be/projecten-2/#hujofilopubs). Aanwezigen zullen in gesprek gaan met artistiek onderzoeker en theatermaker Chokri Ben Chikha.
Chokri werd al meermaals geprezen voor het maatschappelijk engagement dat in zijn hele oeuvre terug te vinden is, zo is hij onder andere de drijvende kracht achter Action Zoo Humain en viel hij al meermaals in de prijzen. Ook racisme komt geregeld in zijn werk en onderzoek aan bod en als in België geboren kunstenaar en docent van Tunesische origine weet hij als geen ander hoe we wél met de reeds begane wreedheden kunnen omgaan.
We verwachten jullie allen op 30 april vanaf 19:30 in het Geuzenhuis.

Ter gelegenheid van dit evenement zal het ook mogelijk zijn om een artistiek goed doel te steunen. Financiële steun is volgens velen de belangrijkste – en misschien wel de enige adequate manier om de berokkende schade deels te herstellen.
Lisandro Suriel is een kunstenaar uit West-Indië die zijn bachelordiploma fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag behaalde en zijn Master of Arts aan de Universiteit van Amsterdam. Vanuit Brazilië werkt hij nu aan zijn nieuwe project Ghost Island, dat tracht de Afrikaanse diaspora in beeld te brengen. Op die manier tracht Lisandro met Ghost Island op artistieke wijze iets terug te doen voor diegenen die het heersende paradigma van oppressie in vraag stellen en zich afvragen hebben wie ze werkelijk zijn.
Meer info: https://www.lisandrosuriel.com/donate
https://www.instagram.com/lisandrosuriel/

Gegevens

Datum:
30 april 2019
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis
Website:
https://www.facebook.com/events/2199002733763585/

Locatie

Van Crombrugghe’s Genootschap
Huidevetterskaai 39
Gent, 9000

Organisatoren

TSG ‘t Zal Wel Gaan
Hujo